Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola

(Debrecen) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Vénkert u.2.

Telefon: (52) 413-113, 413-255,
Fax: (52) 413-113

E-mail: suli430@keri-debr.sulinet.hu

Honlap: www.keri-debr.sulinet.hu
Történet: Debrecenben 1857-ben a Kereskedő Társulat jóvoltából kezdődött a szervezett kereskedelmi képzés. Kezdetben vasárnapi iskolaként a Református Kollégiumban működött. 1871-ben a Társulat létrehozta a reál kereskedelmi iskolát, majd 1893-ban állandó otthonában, a Kálvin téri épületbe költözött és a képzés is bővült.

A századfordulón az iskola már öt tagozattal működött.

1.

Felső kereskedelmi iskola (3 évfolyam fiúk számára)

Célja: "oly ifjaknak, kik a kereskedelmi pályára készülnek, a nélkülözhetetlen általános műveltséget megadja s őket a jövendő pályájukon szükséges szakismerettel ellássa."
2.

Polgári fiúiskola (4 évfolyamból)

Célja: "a gazdasági, ipari és kereskedelmi pályára készülő ifjaknak megadja azt az értelmi képzettséget és gyakorlatias előismeretet, amelyre hivatásuk okszerű és sikeres végzéséhez szükségük van."

A 4 évfolyam sikeres elvégzése után magasabb képzettséget a felső kereskedelmi iskolában szerezhettek.
3.

Kereskedő-tanonciskola (4 évfolyam)

"A tanonc mindaddig, amíg tanoncideje tart, köteles a tanonciskolába járni."
4.

Női kereskedelmi tanfolyam (1 évfolyam)

Célja: "megadni azokat a kereskedelmi és irodai szakismereteket és gyakorlati ügyességeket, amelyekre egyfelől a kenyérkeresetre utalt nőknek, mint üzleti alkalmazottaknak, pénztárosoknak, könyvelőknek stb., másfelől művelt lányainknak, mint a család tagjainak az apa vagy férj üzletében és egyáltalán a háztartás ésszerű vezetésében szükségük van."
5.

Kereskedelmi esti szaktanfolyam

Célja: "napközben kenyérkeresettel elfoglalt felnőtt egyéneknek a legszükségesebb kereskedelmi szakismeretek elsajátítására módot és alkalmat nyújtson és hogy különösen a kereskedő ifjaknak szakszerű továbbképzésre irányuló komoly törekvését támogassa."

Szojka Gyula : A Debreceni Kereskedelmi Tanintézet jelentése 1904-1908 iskolai évekről.

Az iskola szerkezete 1917 után több változáson ment keresztül, 1940-ben a felső kereskedelmi iskola már mint kereskedelmi középiskola dolgozik tovább, így iskolánk elődje is ettől kezdve a Debreceni Kereskedelmi Leányközépiskola nevet viselte.

1948-ban az iskolát államosították, majd 1949-től a középiskolai reform következtében átalakult közgazdasági leánygimnáziummá. Az 50-es évek elejétől technikumként, majd a hatvanas évek második felétől középfokú képzési célú szakközépiskolaként működött. A Kálvin téri épületben kapott helyet az önálló kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképzés is.

1979-ben iskolánk a Vénkertben új épületet kapott, egy intézménnyé alakult a szakközépiskolai és szakmunkásképzés, és kibővült - a helyi igények figyelembevételével-vendéglátóipari szakközépiskolai képzéssel. Ettől kezdve viseli a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet a köztudatban röviden a KERI nevet.