Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola

(Tatabánya) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Cseri út 35.
Tel: 0634/309-550, Fax: 0634/309-549
Története: Iskolánk 1963-ban kezdte meg önálló intézményként működését Közgazdasági Technikum és Szakközépiskola névvel. A technikumi képzés 1968-ra megszűnt, ettől kezdve már csak szak­középiskolai osztályok indultak.

A tanulók évfolyamonként két osztályban, általános ipari és kereskedelmi illetve gyors- és gépírói ügyviteli ágazaton szerezhettek szakképesítést. A nappali tagozat mellett esti és leve­lező tagozat is működött, aminek következtében a 60-as és a 70-es évekfordulóján a 15 fős tantestület 300-330 diák oktatását látta el.

A 70-es évek elején az iskolánk iránti érdeklődés az oroszlányi gimnáziumba kihelyezett számviteli gazdálkodási ágazat indítását tette szükségessé.

1978-ban intézményünk megkapta az Árpád Gimnázium volt épületét, ahol az 1978-79-es tanévet a kihelyezett ágazattal egyesülve 12 osztállyal, 373 nappali tagozatos tanulóval kezd­tük meg pénzügyi, számviteli gazdálkodási és igazgatási ügyviteli ágazatokon. A 22 fős tan­testület számára óriási túlterhelést jelentett a nappali, esti és levelező tagozat párhuzamos mű­ködtetése. A Dolgozók Önálló Szakközépiskolájának különválása miatt 4 év alatt fokozatosan megszűnt iskolánkban az esti és levelező tagozatos oktatás.

Az 1987-88-as tanévben az iskola alapításának 25. évében a Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola nevet vettük fel. A hagyományos, négy éves szakközépiskolai oktatásban igyekeztünk a közgazdasági képzéssel szemben támasztott igényeknek megfelelni, ezért a kevésbé korszerű, igazgatási ügyviteli ágazatot felmenő rendszerben megszüntettük, helyette külkereskedelmi ügyintézői illetve gép- gyorsíró idegen nyelvi ágazatokat indítottuk.

A rendszerváltást követően érzékenyen figyelve a munkaerőpiac alakulását és a változó gaz­dasági élet elvárásait az 1994-95-ös tanévben új képzési struktúrát és irányokat vezettünk be egy osztállyal indulva, felmenő rendszerben.

A 2+3-as - úgynevezett gazdasági szakközépiskolai - a képzést a 2000/2001-es tanévre a szakközépiskola érettségi előtti, és az iskolarendszerű szakképzés 4+1-es szerkezete váltotta fel.

Az egészségügyi szakképzés városunkban a megyei tanács által fenntartott Megyei Egészség­ügyi Szakiskolában indult el 1952-ben. Elsősorban csecsemő- és gyermekápolónőket, gondo­zónőket és általános ápolónőket képeztek.

Az egészségügyi szakközépiskolai rendszer bevezetése az egészségügyi képzés teljes átalakí­tását, korszerűsítését eredményezte. 1965 szeptemberétől az Árpád Gimnázium és Egészség­ügyi Szakközépiskola keretei között folytatódott az egészségügyi szakképzés.

1972 szeptemberében vált az Egészségügyi Szakközépiskola önálló intézménnyé.

1977-ben a Megyei Egészségügyi Szakiskolát az egészségügyi szakközépiskolához csatolták, annak munka melletti tagozataként működött tovább és működik ma is. Az alapozó képzések mellett a klinikai szakmáknak megfelelő szakápolói képzések indultak.

1989-ben vette fel az iskola Vas László nevét.

Az 1990-es évek közepétől az egyre nehezebb helyzetben lévő egészségügyi szakma képző intézménye válságos helyzetbe jutott, és Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése 2001. augusztus 1-jétől jogutóddal megszüntette a Vas László Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnáziumot, és jogutódként a mi iskolánkat jelölte meg. A közös intézmény Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Középiskola néven kezdte munkáját. Új iskolaszerkezet jött létre, az addig csak gazdasági területen képző intézmény profilja jelentősen bővült, és majdnem dup­lájára növekedett a tantestület létszáma is.

Az elmúlt 5 év legfontosabb feladata intézményi szinten az egységes iskola megteremtése volt. Ennek alapjain a következő esztendőkben nevelő- és oktatómunkánk hatékonyságának, eredményességének növelésére törekszünk.