Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Jávorka Sándor Mezőgazd.és Élelmiszerip.Szakiskola és Kollégium

(Tata) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Új út 19
Tel: 0634/587-580,
06 34/587-664
E-mail: szeifert@javorka-tata.sulinet.hu
A tatai mezõgazdasági képzés elõzményei a XVIII. századra tehetõk. Szencrõl piarista papokat hívtak Tatára és gazdasági iskolát alapítottak a mai Eötvös-gimnázium elõdjeként. Eszterházy Miklós egy rövid ideig ún. "Lovagiskolát" mûködtetett. Ennek tananyagában szántóföldi és szõlõmûvelési ismereteket is oktattak. 1905-ben Tata községállami támogatással Gazdasági Népiskolát nyit. A 10-15 éves fiúk gazdasági, az ugyanilyen korú lányok háztartási ismereteket kaptak.

A két világháború között ezüst- és aranykalászos tanfolyamokat szerveztek. A Jávorka Sándor Mezõgazdasági Szakközépiskola jogelõdje a Téli Gazdasági Iskola volt. Ebbõl alakult a három éves képzési idejû Mezõgazdasági Technikum, s ebbõl a szakközépiskola. A jelenlegi szakközépiskola épülete csak 1944 óta áll a mezõgazdasági képzés szolgálatában.
Ha megnézzük tüzetesen az iskola elnevezési formáit, akkor jól láthatjuk, hogy azok hűen tükrözik a benne végbemenő fejlődések sorát. Ezen fejlődési folyamat első állomása 1950-51, amikor megnyílik a Tatai Állattenyésztési Mezőgazdasági Technikum, ami egy évvel később már Tatai Mezőgazdasági Technikumként működik tovább,
majd 1963. május 4-én az iskola nagyszabású névadóünnepség keretében Jávorka Sándor tiszteletére felveszi a "Jávorka Sándor" Mezőgazdasági Technikum, Tata nevet.

Szakirányultság tekintetében az induló iskola állattenyésztési tagozatú volt (1950), ahol az első évben alapismereteket, majd azok sikeres elvégzése után részletes állattenyésztési és növénytermesztési ismereteket közöltek, és ezeket gyakorlati képzéssel egészítették ki.
1952-től a Népgazdasági Tanács 438/1950. NT. sz. határozata alapján a három éves képzést képesítő vizsga zárta, a végzett tanulók pedig technikusi oklevelet kaptak.1954-55-től a képzés időtartama 4 évre bővül, amelyet Babos József után Nagy Antal igazgató munkássága is hűen követ. 1963-ban avatták fel az iskola épületében ma is meglévő, s a Jávorka-nap alkalmából évente megkoszorúzott emléktáblát.
Az első szakközépiskolai osztály 1965-től indult.

A '60-as évek elsõ felétõl iskolánk a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem gyakorló iskolájaként mûködött, de más felsõoktatási intézményekbõl is fogadtunk már tanárjelölteket gyakorló tanításra. A 70-es évektől a továbbképzések egy részét a korábbi Pannon Agrártudományi Egyetem irányításával működtették.

1968-ban az átszervezéssel együtt a tangazdaság beleolvadt a tatai állami gazdaságba, amely súlyos törést okozott az iskola életében, hiszen a gyakorlati ismeretátadás szilárd bázisát képezte.

1968-ban- a maga korában korszerűnek számító - kémiai előadó és laboratórium épült, majd műhelyek ólak, tanári lakások és az ún. pajta-tornaterem, amely tulajdonképpen egy fedett pajta volt vaslábakkal, és az egyik oldalán a szél elleni védelemként teljes felfalazással. Ez később az új tornaterem megépülésével átalakult, és ma már az átalakításoknak köszönhetően a magyar szaktanteremnek, az iskolakönyvtárnak és az olvasónak ad helyet. A főépület is átépítésen esett át, ekkor került kialakításra a mai emeleti szint, ahol jelenleg termeket, gazdasági irodákat és a tanárit találhatjuk.

Az 1970-es évek közepéig az iskola négy éves volt, nem voltak párhuzamos osztályok sem, a kb. 150-160 fõs iskolai létszámból 90-100 fiú volt kollégista, de többen helyhiány miatt kiszorultak a diákotthonból. Õk externátusi elhelyezést kaptak. A '70-es évek végétõl az iskola létszáma megkétszerezõdött. Ekkor vezették be a szabad szombatot is. A nappali tagozat mellett hosszú évekig ún. benti levelezõ tagozatú képzést is folytattunk. Ez a képzési forma már jó néhány éve megszûnt. Ma tanfolyami jelleggel a magángazdaságokat segítjük korszerû ismeretanyag átadásával.

1974-től az iskola a megyei szakigazgatási szerv irányítása alá került, 1979-től pedig egy új, növényvédelmi szakkal bővült. Elsődleges célnak tekintették ekkor, kiváló növényvédelmi és talajerőgazdálkodási szakemberek képzését. A növényvédelmi szak utolsó évfolyama 1987-88-ban érettségizett. 1989-ben - az iskola történetében immáron másodszor - nappali tagozaton, az V. évfolyamon megkezdik a technikusképzést. 1989-ben az első két évfolyamon már növénytermesztő és növényvédelmi, illetve állattenyésztő és állategészségügyi szak működött.

A kollégium 1980-ban érte el jelenlegi formáját, addig igazából csak az alvás és a tisztálkodás lehetõségeit biztosította, a tanulás, a sport és egyéb szabadidõs tevékenységek az iskolában zajlottak.Az iskolához egy - 1993-tól koedukált - kollégium kötõdik. A kollégium az iskolával közös igazgatás alatt tevékenykedik.

1992-ben épült meg az "új épület", melyben a géptani bemutatóterem, korszerű szaktantermek, felnőttképzés, gazdaképzés és a számítógéppark kapott helyet. Ugyancsak ebben az évben készült el a gépjárművezetést kiszolgáló rutinpálya, s ettől kezdve használják az üvegházat is.

A fõépület felépítése óta folyamatosan fejlõdik az iskola, és az ehhez kapcsolódó tangazdaság. 2000. augusztus 1-jén a Jávorka Sándor Mezõgazdasági Szakközépiskola és a szintén tatai Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskola egyesült, így az intézmény új neve: Jávorka Sándor Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola lett. 2004-ben alakult ki iskolánk mai neve: Jávorka Sándor Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakiskola és Kollégium

2000. szeptember elsejétõl iskolánkban elindul az Agrárkereskedelmi menedzser-asszisztens felsõfokú akkreditált szakképzés is a Szent István Egyetem Gazdálkodási és Mezõgazdasági Fõiskolai Karának (Gyöngyös) támogatásával. Idõközben a fõiskola önálló lett Károly Róbert Fõiskola néven. Ez a képzési forma 2005-ben megszûnt iskolánkban.

Az intézménynek gondja van arra is, hogy a szakmai ismereteknél többet nyújtson. Az osztályfõnök vezetésével rendszeresen végzünk ún. pénzes munkát, hogy tanulóink a szülõk megterhelése nélkül, belföldi és néha külföldi kirándulásokat tehessenek. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken is rendszeresen indulnak tanítványaink, sokszor igen nagy sikerrel, hisz nem egyszer végeztek az elsõ öt hely egyikén, ami régebben egyet jelentett a fõiskolai, egyetemi felvételi-mentességgel. Ugyancsak szép eredményeket tud iskolánk felmutatni a biológiai témájú Kitaibel-versenyeken.