Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Karácsonyi János Római Katolikus Gimnázium

(Gyula) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax: (66) 463-638 e-mail: gimi(kukac)kjkg.sulinet.hu
Történet: 1992. augusztus 30. – Veni Sancte a belvárosi templomban (a misét bemutatta Kemenes László piarista, a Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója), majd a „világi” tanévnyitó a templom tövében.

1992. augusztus 30. – délután négy órakor egy időben kezdődött a tanévnyitó istentisztelet a belvárosi katolikus templomban és a református templomban, melyet 17 órakor a Harruckern téren tartott tanévnyitó ünnepély követett; a diákok verses-zenés összeállítása után Zsarnóczay Gyula nyugalmazott igazgatóhelyettes rövid felszólalásában arra kérte a szülőket, hogy mindenekelőtt lélekben álljanak az iskola mellé, dr. Pocsay Gábor polgármester az önkormányzat nevében kívánt sok sikert az iskolák működéséhez, Kemenes László, a katolikus középiskolák főigazgatója és dr. Bodnár Ákos egyházkerületi zsinati főgondnok üdvözlő szavait követően Nagy László református esperes és Réthy István apátplébános, végül Petróczki Zoltán igazgató húzta alá az összefogás, együttműködés fontosságát, majd ünnepélyesen megnyitotta az 1992/93-as tanévet:

„Kedves Vendégeink! Tisztelt ünneplő Közönség!

Kedves Gyerekek! Legifjabb Diákjaink!

Amit tavasszal még csak remélhettünk, tervezgettünk, az mostanra beteljesedett. Ti 140-en alapítói vagytok ennek a megújult iskolának. Szüleitek s a ti választásotoknak köszönhetően nyithatja meg kapuit a tanító nénik és sok-sok segítő kéz által megszépített iskola. Azt szeretnénk, hogy szívetekben ugyanolyan szeretet ébredjen iskolátok iránt, mint amilyen szeretettel szépítgették azt az áldozatos kezek.
Kedves Gimnazisták!

A Ti választásotoknak különös fényt ad az, hogy Ti már tudatosan, a jövővel számot vetve döntöttetek úgy, hogy a városunk életében bátran történelminek nevezhető eseménynek szereplői lesztek. Nemes versenyre készüljetek, kísérje lépteiteket akár óvó, akár bíráló tekintet.

A becsületesség, a tisztesség, a szorgalmas munkálkodás alapozhatja meg iskolánk, azaz a Ti jövőtöket.

Kedves Szülők, Öregdiákok, hajdani Tanárok, kedves gyulai Polgárok!

Köszönjük azt a gondoskodó figyelmet, amelynek sok-sok megható példáját éltük meg az elmúlt hetekben. Megerősített bennünket hitünkben. Gyula városa – mondjanak bármit – hordoz magában valami sajátos szellemiséget. Ennek a szellemiségnek a létét igazolja, bizonyítja az a néhány hónap is, amelyet az iskola újraszervezésének gondolatától e mostani ünnepig megéltünk.

Mert – mondhatni – országosan példa nélküli az a kölcsönös türelem, megegyezési készség, amely az egyházak és a város között megnyilvánult. Mindkét fél igyekezett híven követni a század eleji példát. Egyházak és város részei egymásnak. Ez az együvé tartozás érzése lehet az együttműködés záloga.

A másik példázat: a római katolikus és a református egyházközség szeretetteljes kézfogása, összefogása az általános iskola közös működtetésére.

Ezek az előzmények növelik abbéli hitünket, hogy iskoláink visszanyerhetik hajdani szerepüket az ifjabb nemzedékek nevelésében.

Szavakkal aligha fejezhető ki az a köszönet, hála, amivel mindazoknak tartozunk, akik akár anyagiakkal, akár szellemiekben, akár lelkiekkel áldoztak azért, hogy iskoláink megnyithassák kapuikat. Köszönöm, köszönjük mindannyiuknak.

Ezennel az 1992/93-as új, számunkra első tanévet megnyitom.”