Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Kner Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

(Gyomaendrőd) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Hõsök u. 46.
telefon:

+36(66)386046
email:

igh@knerimregimnazium.hu
Történet: 1954-ben az indulás évében egy gimnáziumi osztállyal kezdték el az általános gimnáziumi képzést központi tanterv alapján. A következõ az 1955-56-os tanévben három osztály, ezt követõen 6 éven át 2-2 gimnáziumi osztályt tudnak beiskolázni. Miért a stagnálás? Ekkor gomba módra a környéken szinte minden nagyközség indít gimnáziumot: Dévaványa, Körösladány, Vésztõ. Emellett a nálunk régebben mûködõ szomszédos Szarvas, Mezõtúr, Mezõberény iskolái is konkurálnak, nem beszélve a korábban ugyancsak vidékünkrõl beiskolázó Szeghalomról és természetesen a megyeszékhely Békéscsaba jó nevû középiskoláiról.
Versenyhelyzet volt ez a javából, amely napjainkban újra megismétlõdik, ezúttal a demográfiai viszonyok miatt. A versenyt a Gyomai Gimnázium 40 éve megnyerte. Dévaványa, Körösladány, Vésztõ bezárta gimnáziumát. Mi volt az oka, hogy mi fennmaradtunk?
Az iskola indításánál az igazgatón Szabó Ernõn kívül kinevezett rendes tanár csak kettõ volt; Balog Bálint és Dr. Csókási Béla. A többiek óraadók voltak részben az óvónõképzõ tanári karából, részben a helyi általános iskolából. (2.)
A második tanév hozta meg az áttörést a személyi feltétek vonatkozásában. Ekkor költözik el az óvónõképzõ Gyomáról Gyulára, az ott tanító kiváló szakemberek egy része itt marad Gyomán, most már a gimnázium tanári karában. Az elkövetkezõ néhány évben a tantestület létszáma teljessé vált, jó részt friss diplomás kiváló szakemberekkel, akik nyugdíjazásukig (az 1990-es évek elejéig) az iskola megbízható tanári gárdáját alkották.
A jól felkészült, egységes és az oktató-nevelõ munka terén igen eredményes tantestületnek volt köszönhetõ, hogy a gimnázium tanulói évtizedeken át az országos és a megyei átlag felett teljesítettek a tanulmányi versenyeken, a felvételiken. Ez volt tehát az oka az intézmény fennmaradásának, a bizalom megnyerésének.
Az elsõ évtizedben, mint láttuk szép számmal tanyán élt a helyi lakosság, ahol a mezõgazdaságban tevékenykedett. Ez tette szükségessé a kollégium beindítását. Az évtized végére a mezõgazdaság szocialista átszervezése gyökeresen megváltoztatta a település szerkezetet. A tanyák eltûntek és bizony a felkerekedõk nem teljes létszámban költöztek be a faluba (ahogy Endrõdön mondták), vagy a városba (a gyomaiak szóhasználata szerint). A tanyai lakosság jelentõs százaléka felkerekedett, Budapestre vagy ipari városokba költözött jövedelmezõbb viszonyok közé, így az õ gyerekeik már nem a helyi iskola padjait koptatták.
Az itt maradóknak munkahelyet a tsz-ek, az ÁFÉSz, a Cipész KTSz, a Szabó KTSz, a Kner Nyomda, a Háziipari Szövetkezet biztosított.
support@knerimregimnazium.hu