Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Bláthy Ottó Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

(Tata) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Hősök tere 9
Tel: 06-34/586-563
E-mail: titkarsag@blathy-tata.sulinet.hu
Története: Átváltás új szakmák oktatására (1963-1976)

A Magyar Népköztársaság oktatási rendszeréről alkotott 1961. évi III. törvény új feladatokat állított a szakmunkásképzés elé is. Intézetünkben 1963-ig a főprofil a vájárképzés volt.

A tatabányai fiókiskolánkat alábányászás miatt megszüntették 1963-ban, aminek következtében 150 vájártanulóval együtt a tatabányai MüM. 314. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetből 220 vas- és gépjárműipari szakmájú tanuló is át lett helyezve Tatára. 1968 szeptemberétől a vájártanulók a tatabányai új fiókiskolába lettek visszahelyezve. 1963/64-es tanévtől vasipari szakmákkal bővült iskolai képzésünk. Az 1965/66-os tanévre már 4-5 tanműhelyt alakított ki az intézet a vállalatok közreműködésével. A főprofil fokozatosan az autószerelő szakmára tevődött át.

1966-ban kezdődött el a szakmunkásképzés fokozatos tartalmi korszerűsítése. Jelentős előrehaladást jelentett a hagyományos képzést nyújtó "A" tagozat mellett a "B"- tagozatú vagy emelt szintű szakmunkásképzés megszervezése és iskolánkban történt bevezetése.

A "B" tagozaton végzettek számára lehetővé vált az, hogy munka mellett a középiskolák esti tagozatán kétévi tanulmány után az érettségit megszerezzék.

Az 1967/68-as tanévben került bevezetésre az emelt szintű képzés. Ekkor intézetünkben a szakmunkásképzés három tagozaton folyt: "A" tagozat hagyományos, "B" tagozat emelt szintű és "C" - tagozat középiskolát végzettek számára. Később vállalati kérések és igények alapján a "D" -tagozat (dolgozók esti iskolája) is beindult.

1970-ben indult az első textilipari (szövő) osztály.

1971 májusában az iskolánkhoz tartozó tatai tanulóotthon felvette a Kernstock Károly Kollégium nevet.

Új iskolába költöztünk (1976- ) :

Az iskola életében igen nagy változást hozott, hogy 1976-ban a Járási Tanács volt épületét a város telekkönyvezte a 311.sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet számára. Így költözött az iskola a November 7.tér 9.szám alá, amelyet a Fazekas utca, a Béke tér és a Rákóczi utca határol.

Az épületen belül tíz tantermet, ezekhez tartozó szertárakat, irodahelyiségeket, tanári szobát és könyvtárat alakítottunk ki. Óriási változás volt az előző évtizedekhez képest. Megszűnt a kétműszakos oktatás. A Bercsényi utcai épületben maradt még továbbra is a tornaterem, raktár.

Az iskolához tartozó Kernstock Károly Kollégium 1978. január elsejével egyesülve a vele egy épületben lévő Középfokú Kollégiummal, önálló kollégium lett József Attila Középfokú Kollégium néven. A kollégiumban továbbra is a legnagyobb létszámban iskolánk tanulói laktak.

1978-ban profiltisztítás történt. Elkerültek tőlünk a kovács, hegesztő, villanyszerelő és lakatos szakmák. Ezek helyett megkaptuk a háztartási gépszerelő, "bőrös" és kozmetikus szakmákat. Így alakult ki jelenlegi képzési arculatunk. Az 1978/79-es tanévben az iskola létrehozta a gyakorlati képzés kiegészítésére a diagnosztikai műhelyt.

1982. szeptember elsejével áttértünk az 5 napos munkahétre.

Továbbfejlesztettük a jól felszerelt diagnosztikai műhelyt. Elkészült a zárt TV-lánc és a VIDEO-stúdió . Azóta ez tovább bővült egy új csatornával.

1987. augusztus végére elkészült a számítástechnikai kabinet.

Így a megyében a mi iskolánkban indult be elsőként az órarendbe iktatott számítástechnikai oktatás szakmunkástanulók részére.

1989. január 3l-én lett átadva a nyelvi labor.

1987. szeptember 24-én iskolánk felvette Tata szülöttének, a feltaláló BLÁTHY OTTÓ-nak a nevét, és ugyanekkor fel lett avatva életnagyságú domborműve is.

Iskolánk új neve: Bláthy Ottó Ipari Szakmunkásképző Iskola lett.

Az utóbbi tíz évben iskolánk tovább gyarapodott. A számítástechnikai tantermünk kettőre bővült, a gépek száma pedig megkettőződött, amelyek cseréje folyamatos a legkorszerűbbekre.

Iskolánk épülete kívül-belül megújult.

A belső átalakításoknál megszűntek a kis tantermek, szinte azonos nagyságú, világos tantermek kialakítására került sor.

Megújult a tanári, ízlésesek, minden igényt kielégítővé váltak a mosdók, vizes blokkok.

A régi ablakok cseréjével és a fűtés korszerűsítésével jelentős lett a megtakarítás.

1994-ben saját erőből, kb. 20 milliós beruházással elkészült a régi roskadozó műhelyek helyett a tetszetős tanműhely épülete, amely a lakatos és diagnosztikai műhelynek, valamint a varrodáknak ad helyet. A régi épületben alakítottuk ki a szabászatot. Új formát kapott a kozmetikai laboratórium, bővült a könyvtár és a zártláncú TV is.

1996. április l. óta iskolánk alapítványi iskola lett.

1996-ban bevezettük a Szakmunkások Szakközépiskolájának kétéves, intenzív, nappali tagozatát, ahol a nálunk és máshol végzett szakmunkástanulók érettségit tehetnek.

1998. szeptemberében bevezetésre került a 9-10. osztály, amelynek során tanulóinknak nagyobb a választási lehetősége.