Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Bolyai János Gimnázium
Címe: Irinyi u. 49.
OM kódja: 027945
Telefon: 76/482-071
Fax: 76/507-523
E-mail: bolyaigim@bolyai-kkt.sulinet.huAz email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Honlap: www.bolyai-kkt.sulinet.hu
Történet: Kecskemét legfiatalabb középiskolája, a Bolyai János Gimnázium 20 éve nyitotta meg kapuit. Nevét az 1802-ben született világhírű matematikusról kapta. Jelenleg ötszázhatvan diák tanul és 40 tanár dolgozik az intézményben. A 20 év alatt országosan is ismert, elismert intézmény lett.



A XXI. század korszerű iskoláját szeretnénk megteremteni emelt szintű képzéseinkkel. Matematika, informatika, német, angol nyelvi és sporttagozatunk mellett spanyol-magyar két tanítási nyelvű osztályokba jelentkezhetnek a tanulók.

Igen népszerűek az angol és német nyelvi osztályok. Az itt tanulóknak minden nap van nyelvi órája. Ennek köszönhetően a diákok 90 százaléka az érettségi idejére már középfokú - sokan felsőfokú - nyelvvizsgával rendelkezik. A nyelvgyakorlásra az ausztriai testvériskolával kialakult kapcsolat keretében van lehetőség, a legjobbak pedig az Alpok-Adria rendezvényen, illetve több hetes németországi tanulmányúton vehetnek részt. Az angolon és a németen túl olaszt és spanyolt lehet tanulni az iskolában. A tanulóknak két idegen nyelvet kell választani. Mivel a diákok az általános iskolákban igen eltérő óraszámban tanulták az idegen nyelveket, ezért az „évfolyam nyelvi órák” szervezésével igyekszünk megteremteni annak a lehetőségét, hogy mindenki a már elért szinttől folytathassa nyelvtanulását


Euklidesz és Bolyai János tudományát az emelt szintű matematika és informatika osztályokban ismerhetik meg a tanulók. Nagyon sokan elsajátítják itt a programozást, megismerik az Internet felhasználási módjait, a honlapkészítés és a szövegszerkesztés tudományát.


Iskolánk tanulói jó eséllyel indulnak a megyei és országos tanulmányi művészeti versenyeken. Eredményeik tehetségüket és a tanári felkészítés magas színvonalát bizonyítják. A Bolyai János Gimnáziumban folyó pedagógiai munka kiemelt célja a tehetséggondozás. Az eredményes tanulást biztosítva csoportbontásban tanítjuk az informatikát a jártasságok megszerzése érdekében az egy tanuló egy gép lehetőségének megteremtésével; a nyelvi kommunikációs készség fejlesztése érdekében az idegen nyelveket; a gondolkodási képesség fejlesztése érdekében a matematikát. A tanulók több szakkör – mint pl. színjátszó, a Vis Animi leánykar, a környezetvédelmi kör, a tantárgyi szakkörök közül pedig a matematika, kémia, biológia, olasz, rajz – munkájába kapcsolódhatnak be. Pedagógiai munkánk hátterét szolgálják a kompetencia-alapú oktatást is segítő informatikai, a kémiai-biológiai és a fizikai, a humán és idegen nyelvi szaktantermek, a 650 négyzetméteres tornaterem és a 350 négyzetméteres aula. Az információszerzést, a tudás megalapozását és a szabadidő hasznos eltöltését a tízezer kötetes könyvtár segíti.


Iskolánk elnyerte 2006-ban a közoktatás-típusú sportiskola címet. Sporteredményeinket országosan is jegyzik. A diákolimpiákon leány kosárlabdázóink és atlétáink, fiú röplabdásaink évek óta első, második és harmadik helyezést érnek el. Az utánpótlás-nevelés meghatározó intézménye a Bolyai János Gimnázium. Kiemelt rendezvényünk a Bolyai Kosárlabda Kupa. A versenysport mellett a Bolyai Diáksport Egyesület szervezi az iskolai kosárlabda, röplabda, labdarúgó, testépítő (kondicionáló), szabadidős programokat.

Iskolánkban a tehetséggondozáson túl a személyiség fejlesztése a fő feladat. Kiemelt figyelmet fordítunk az önismeret fejlesztésére az osztályfőnöki órákon szervezett játékok, tréningek tartásával. Hasonló lehetőséget biztosítanak a hagyományos sport- és tanulmányi versenyeken túl az ének-zenei és képzőművészeti programok, (Ki mit tud?, Bolyai Diák Galéria), a tehetséges irodalmárok felkarolása és a színjátszó kör bemutatói (karácsonyi színdarabok). A Vis Animi leánykar többször nyert arany minősítést a különböző versenyeken. Dalosaink rendszeresen szerepelnek a városi rendezvényeken. 1994 óta jelenik meg a Bolygató c. iskolaújság, melyben az intézményi életet bemutató cikkek és a diák írók és költők művei mellett tehetséges grafikusaink munkái is helyet kapnak. 2000 óta működik a Magó István Diák költők köre. A művészet iránt érdeklődők Európa nevezetességeivel is megismerkedhetnek tanulmányi kirándulásokon.


Hagyományaink őrzése, ápolása iskolaközösségünk szép és nemes feladata. Klasszikus programjaink – mint pl. a gólyanapok, a gólyabál, a szalagavató, a ballagás – megvalósításukban különböznek más iskolákétól. A névadó tiszteletére rendezett Bolyai-napok, a Bolyai Kosárlabda Kupa, a karácsonyi ünnepség, a Zengő aula hangversenysorozat, a fordított napi diákdiri-választások mind-mind a „bolyais” szellemiséget gazdagítják.


Az Appendix Alapítvány a Bolyai János Gimnáziumért a legjobb tanulmányi, sport- és művészeti eredményt elért tanulókat, közösségeket jutalmazza, és anyagilag segíti a nemzetközi testvériskolai kapcsolatokat is.