Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Cím: Szent Imre u. 7

A Völgység fővárosának, Bonyhádnak értékes hagyományai vannak a nevelés és az oktatás területén. A négy vallásfelekezet már a 18. században iskolákat alapított és tartott fenn. 1905-ben alakult meg a római katolikus polgári leányiskola, hagyományokat őrző falai között pedig 1948-ban elkezdte működését az Állami Általános Iskola, a mai BÁI Vörösmarty Mihály Tagintézménye.

Az iskolánkra jellemző a nyitottság, a pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztése. 1971-ben vezettük be a német nemzetiségi nyelv-, majd az 1986/87-es tanévtől – a megyében elsőként – két tannyelvű német nemzetiségi oktatást. Intézményünkben 2009-től kezdve folyik a kompetencia alapú oktatás. A német nyelvvizsgaközpont cím elnyerésével 2010-ben két másik magyarországi általános iskolával együtt az országban elsőként indíthattuk el a Deutsches Sprachdiplom nyelvvizsga lebonyolítását. Diákjaink az intézmény falain belül térítési díj befizetése nélkül tehetik le a német nyelvvizsgát a Közös Európai Referenciakeret A2-B1 szintjén.

Iskolánkban népszerűek a modern tudományok, kiemelt feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola „GYERMEKEKÉRT” Alapítványa hozzájárul a tehetséges tanulók teljesítményének elismeréséhez is. Az intézményben folyó nyelvoktatást (német, angol) három jól felszerelt (projektor, számítógép, interaktív eszköz, audiovizuális tananyagok) nyelvi terem segíti. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjaink sokoldalúan sajátítsák el az ismereteket, ezért kiemelten kezeljük a nyílt tanulási munkaformákat: a tanulmányi kirándulásokat, a projekteket, a múzeumi órákat, a műhelymunkákat, az állomásos tanulást (Stationenlernen) és a kooperítív oktatást.

Az 1995-ös rekonstrukció óta korszerű eszközökkel, jól felszerelt intézményben folyik az oktató-nevelő munka. A két tornaterem (2-2 teremrésszel, konditeremmel, öltözőkkel, vizesblokkokkal), a sportpályák (futópálya, kézilabdapálya) kiváló feltételeket biztosítanak a sportolásra. Iskolaudvarunk, amely a város egyik leghangulatosabb parkos területe is egyben, sokoldalú lehetőséget nyújt a szabadidő hasznos eltöltésére. Kiemelt területként kezeljük informatikai eszközrendszerünk folyamatos fejlesztését: iskolánkban vezeték nélküli internetes hálózat és belső információs rendszer (Intranet) is működik. A számítógéptermünk, az interaktív eszközök, a stúdió, a belső videóhálózat mind a diákok ismereteinek korszerű fejlesztését szolgálják.

Az intézményben folyó oktató munkát a legkorszerűbb igényeket is kielégítő szaktantermek segítik: biológia terem, kémia-fizika terem, technika termek, rajzterem, kompetencia terem, fejlesztő terem, nyelvi termek. Könyvtárunk magyar és német nyelvű kiadványok (könyvek, folyóiratok, interaktív anyagok, hanganyagok, DVD-k) gazdag választékával támogatja a kompetenciák fejlesztését és az ismeretek elsajátítását. Az iskola épületében 2010 októberében kezdte meg működést a Knábel Vilmos Klub, amely rendhagyó tanóráknak, projekteknek, előadásoknak, felolvasásoknak, zenebölcsődei foglalkozásoknak, klubrendezvényeknek és továbbképzéseknek egyaránt otthont biztosít.