Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium

(Nyíregyháza) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Dugonics u. 10

OM: 033691
Telefon: 06 42 / 342-422
Fax: 06 42 / 420-726
E-mail cím: suli@wesselenyi-nyh.sulinet.hu
Honlapunk címe: http://www.wesselenyi-nyh.sulinet.hu

A nyíregyházi Wesselényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskola nemcsak a város, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb tanulólétszámmal rendelkező iskolája. A méretéből adódik ismertsége is, talán nincs olyan ember Nyíregyházán és a megyében, aki ne hallott volna a Wesselényiről, vagy régi nevén a 107-esről.

Sajátos elhelyezkedés jellemző az épületegyüttesre. A város felől közelítve, gyalogosan átkelünk a vasúti felüljárón és a dohánygyár után a bal oldalon feltűnik a piros tégla burkolású épületegyüttes. Elsőként a kollégiumot pillanthatjuk meg, amelynek öt emelet magassága tekintélyt parancsolva emelkedik a Kertváros városrész családias házai fölé. Az iskola főépülete és a központi tanműhely előtt találjuk Wesselényi Miklós, a névadó bronzból öntött szobrát és a főbejáratot, amelyen 1000-1600 ember közlekedik nap mint nap. Azonban az iskolának nemcsak a nagysága az, ami említést érdemel, komoly szakmai munka is folyik a falain belül, hiszen fennállása óta - ahogyan Gurbánné Papp Mária igazgató is utal rá - több tízezer szakembert bocsájtott útjára.

Az iskola története az 1968-as évig nyúlik vissza. Alapításakor a 107. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet nevet kapta. Jelenleg Gurbánné Papp Mária személyében a 3. igazgató irányítja intézményünket. Kezdetben Bartha Dénes majd Dr. Farkas László vezetése alatt nyerte el az egykori 107-es, majd 1997-től a Wesselényi mai formáját és státuszát. Az épület kezdetben a Hatzel-téren volt, innen költözött mostani helyére. A három létesítményből álló iskolakomplexum első egysége, a főépület 1974-ben, a kollégium és a központi tanműhely 1979-ben került átadásra.

Induláskor még kizárólag szakmunkásképzés folyt, majd 1987-től szakközépiskolai oktatás és technikusképzés bővítette a kínálatot. Hagyományos szakmacsoportok a könnyűipar, villamosipar, szolgáltató, faipar és műszeripar voltak, melyeket átlagosan 65 osztályban évente mintegy 1700-2000 tanuló számára oktattak.