Elkészítés:
A vajat simára keverjük a cukorral, a meglangyosított mézzel, hozzáadjuk a fûszereket és a felvert tejszínt. A szódabikarbónát elkeverjük a liszttel, és kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy éjszakán át hûtõszekrényben pihentetjük. Jó ha nem egészben tesszük be a hûtõbe, hanem 6-8 cipót formázunk belõle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különbözõ formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyõfával kiszúrjuk a süteményeket, és kizsírozott tepsibe rakjuk. Ebbõl a mennyiségbõl kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütõt 200°C-ra elõmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütõbõl kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert késõbb könnyen törik. A kihûlt mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban. A kalácskákat feldíszíthetjük cukormázzal. A mázhoz keverjük el a tojásfehérjét a nagyon finomra darált és szitált porcukorral és adjunk hozzá egy evõkanál rizslisztet is. A masszát tegyük vékonyszájú nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, aminek a sarkát levágjuk, és írjunk mintákat, pöttyöket a kalácsokra. A mázat szinesíthetjük ételfestékkel, és tehetünk még a kalácsokra - a mázzal ragasszuk fel - színes cukorgyöngyöket, drazsét, fûszereket: szegfûszeget, csillagánizst, borókát. A mézes tésztából készíthetünk mézeskalács házikót is. Ekkor hagyjuk a tésztát vastagabbra, és vágjuk ki a ház oldalait és tetejét, süssük meg laponként, majd sûrû cukormázzal építsük fel a házikót.
A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.