Elkészítés:
A dzsemhez a szõlõszemeket megmossuk, és lábasban 15 percig kislángon fõzzük, majd szitán áttörjük. A lét újra felforraljuk, és 5 percig fõzzük, hogy sûrû legyen. Az almákat meghámozzuk, magjukat és magházukat kivágjuk. A gyümölcsöt a sûrû szõlõlébe tesszük, és 1 óráig kislángon, nagyon sûrûre fõzzük, majd kihûtjük. A leveshez a narancsok héját burgonyahámozóval hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a levét kinyomjuk. A szõlõszemeket megmossuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A szõlõszemeket és a narancslét turmixoljuk, majd szitán áttörjük. Belekeverjük a narancshéjat, a mézet és a bort. Folpackkal lefedjük, és 1 órára hûtõbe tesszük. Tálaláskor kivesszük a narancshéjat. A megmaradt szõlõszemekkel díszítjük, és 1-1 szõlõdzsemes kalácsot adunk hozzá.
A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.