Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Van egy jó recepted? Küld be!

Kürtős kalács

Megnézte: 3349
Fő számára:
Elkészítési idő:
Kategória: Sütemények, desszertek

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt,
3.5 ek porcukor,
0.5 kk só,
1 csomag vaníliás cukor,
1 db tojás,
1 db tojássárgája,
3 dl tej,
1 élesztő,
7 dkg teavaj vagy Rama,

A megkenéséhez:

1 db tojás,
1 db tojásfehérje,
5 dkg teavaj vagy Rama,
15 dkg  cukor,
1-2 cs. vaníliás cukor,
1-2 teáskanál fahéj.

Elkészítés:

1. Fogjunk egy mély keverőtálat és szitáljuk bele a lisztet. Tegyük bele a cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást + tojássárgáját.
2. A mikróban melegítsük meg a tejet, keverjük bele az 1 tk porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut.
3. Olvasszuk meg a vajat a mikróban és borítsuk a tésztához, öntsük bele a felfutott élesztőt és alaposan gyúrjuk meg, míg egy rugalmas állagot el nem érünk. Akkor jó, ha nem tapad már oda az edény falához. Ha kész, tegyük félre kelni 30 perce, takarjuk le konyharuhával.
4. Szükségünk van 4-6 db 0,5 literes sörös dobozra, majd öblítsük ki a dobozokat és bugyoláljuk be őket alufóliába.
Tipp.: Sörös doboz magasságú farönkök is jók lesznek, szintén alufóliázzuk be.
5. Ha a tészta megkelt, akkor nyújtsuk ki nagyon hosszúkás alakúra, 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel hosszúkás csíkokra, 2-3 cm szélesekre.
6. Olvasszunk ismét teavajat a mikróban. A felolvasztott vajba mártsunk szilikon ecsetet, és kenjük be a sörös dobozokon a fóliát.
7. A tésztát csigavonalban tekerjük a dobozokra/farönkökre úgy, hogy közben ne maradjon közöttük rés. Az első doboznál kiderül, hogy elég hosszú-e a tésztánk, ha szükséges, akkor toldjuk össze kettesével.
8. A nyújtódeszkán kicsit hengergessük meg a felcsavart tésztát, hogy kilapuljon.
9. Verjük fel a megmaradt tojásfehérjét + 1 egész tojással. Egy lapos tányérba borítsunk kristálycukrot, vaníliacukrot, fahéjat.
10. Kenjük meg a tésztát olvasztott vajjal, aztán a tojással is, majd végül forgassuk cukorba.
11. Állítva helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben addig süssük, míg rá nem karamellizálódik a cukor.
12. Ha kész, akkor hagyjuk kicsit kihűlni, mert könnyebben lejön a dobozról/farönkről.
Tipp! cukros-fahéjas kürtős mellet készíthetünk kókuszost (1 cs kókuszreszelék, 15 dkg cukor, 1-2 cs vaníliás cukor), diós (kb. 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor és szintén vanília cukor), kakaós (15 dkg cukor, 1-2 ek kakaó, vaníliacukor)

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.