Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Van egy jó recepted? Küld be!

Marhagulyás snidlinges gombóccal

Megnézte: 3378
Fő számára:
Elkészítési idő: 90 perc +
Kategória: Vadételek

Hozzávalók:

1,5 kg kockára vágott marhahús
25g vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
1 piros paprika kimagozva, apróra vágva
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 evőkanál finomra vágott friss majoránna
1 evőkanál édes pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
1 liter marhahúsleves leveskockából
5 dl víz
1 evőkanál paradicsompüré

őrölt bors

Gombóchoz:
20 dkg liszt
5 dkg vaj, kockára vágva
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
csipet só
60 ml hideg víz

Elkészítés:

A gulyáshoz a vajat és az olajat egy nagy lábasban felolvasztjuk. Beletesszük a felkockázott marhahús harmadát, és időnként megkavargatva kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután szűrőkanállal kivesszük és félretesszük. A másik két adag hússal hasonlóképpen járunk el.

A visszamaradt zsiradékba folyamatos kevergetés mellett kb. 10 perc alatt megdinszteljük a vékonyra vágott hagymát, a felkockázott paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és összenyomott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, a fűszerekkel (majoranna, köménymag, pirospaprika, citromhéj) ízesítjük, és egy percig tovább főzzük, hogy az aromák jól kioldódjanak. Hozzáadjuk a hőst, a paradicsompürét és a vizet és felforraljuk. Ezután takarékra vesszük és lefedve, időnként megkeverve kb. egy-másfél órát fűzzük (amíg a hús puha nem lesz.) Ha szükséges még utána sózzuk, borsozzuk.

Közben elkészítjük a gombócokat. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a finomra vágott snidlinget, és megsózzuk. Az ujjunkkal a lisztes keverékkel elmorzsoljuk a hideg vajat, amíg az állaga olyan nem lesz, mint a zsemlemorzsa. Ekkor egy kis lyukat készítünk a közepébe és beleöntjük a vizet és lekerekített végű késsel gyors mozdulatokkal addig keverjük, amíg egynemű tészta nem lesz belőle. Ekkor 8 egyenlő részre osztjuk és gyors mozdulatokkal gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő vízben kifőzzük, majd a gulyások tetején elrendezve tálaljuk.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.