Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Van egy jó recepted? Küld be!

Szedres bucik vaníliasodóval

Megnézte: 3288
Fő számára:
Elkészítési idő: 90 perc +
Kategória: Sütemények, desszertek

Hozzávalók:

90 dkg liszt
200 ml tej
1 tojás
6 dkg cukor
3 evőkanál friss élesztő
20 dkg vaj
csipet só

A sodóhoz:
1 evőkanál keményítő
12 dkg cukor
400 ml tej
200 ml zsíros tejszín
5 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart magjai
30 dkg szeder mirelit is lehet vagy meggybefőtt

A tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:

Kelt tésztát készítünk: A száraz hozzávalókat egy tálba öntjük. Hozzáütjük a tojásokat és belekockázzuk a vajat. A tejet a cukorral felmelegítjük (de nem forraljuk), belemorzsoljuk a friss élesztőt és megvárjuk , amíg felfut benne. Amikor felfutott az élesztő a tejjel együtt a nagy keverőtálba öntjük és kézzel alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen hagyjuk megkelni.

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A megkelt tésztát egy lisztezett felületen kb. 6 mm vastagságúra nyújtjuk és egy pizza vágó késsel 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 2-3 szem szedret teszünk, a négyzetek csücskeinél fogva összefogjuk, kezünkkel kis labdákat formázunk. A kis labdákat a tészta végek záródásával lefelé egy kivajazott, kilisztezett kerek sütőformában szorosan egymás mellé helyezzük, sütőbe tesszük és 25 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a vaníliasodót: A tejet a tejszínnel és a vanília kikapart magjaival összemelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverjük. A felmelegedett tej-tejszín keverékhez öntjük és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a sodót.
A frissen sült kelt tésztát porcukorral megszórva a vaníliasodóval tálaljuk.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.