Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Van egy jó recepted? Küld be!

Karamella szelet

Megnézte: 3222
Fő számára:
Elkészítési idő: 90 perc
Kategória: Sütemények, desszertek

Hozzávalók:

tészta hozzávalói 20 x 30-as lapokhoz:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
1 db tojás (közepes)
1 kávéskanál szódabikarbóna kb.
1 dl tej

karamellás krém hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
6 dl tej
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
dió grillázs (elhagyható)

Elkészítés:

A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a margarint és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk. Ezután hozzákeverjük a porcukrot, és a kakaót, majd hozzáadjuk a tojást, és elkezdjük összegyúrni a tésztát.

Közben apránként hozzáadagoljuk a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi méretűre nyújtjuk. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot.)

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük.)

A sütőből kivéve rögtön lecsúsztatjuk a papírról és úgy hűtjük ki.

A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Ehhez egy serpenyőbe beletesszük a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett világos színűre karamelizáljuk. (Vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamelizálódjon, mert keserű lesz!) Amikor a cukor megkaramelizálódott, a tűzről levesszük, majd óvatosan hozzáöntünk 5 dl tejet. (Ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!)

Ezután visszatesszük a tűzre, majd kevergetve forráspontig melegítjük, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, majd hozzácsorgassuk a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Végül egészen kihűtjük. (Közben többször átkeverjük.)

A porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük a margarinnal, majd apránként hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk.

Tálcára teszünk egy tésztalapot, majd egyenletesen megkenjük a karamellás krémmel. Így járunk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a legfelső lapot ízlés szerint megszórjuk dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.