Megnézte: 3872
Fő számára:
Elkészítési idő: 90 perc
Kategória: Levesek
Megnézte: 3872
Fő számára:
Elkészítési idő: 90 perc
Kategória: Levesek
30 dkg sertésvelő
1 kg sertéslapocka
3 db vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 db zöldpaprika
5 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb paradicsom
1 mokkáskanál őrölt köménymag
só
őrölt bors
25 dkg csiperkegomba
1 nagy marék zöldborsó és zöldbab
1 db petrezselyemgyökér
2 db sárgarépa
2-3 babérlevél
kis csokor kapor
2 evőkanál almaecet
2 kiskanál mustár
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt (a habaráshoz)
a galuskához:
2 tojás
liszt
csípős paprika, igény szerint
tejföl
A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Beletesszük a babért, majd ha felforrt, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Almaecetet és mustárt adunk hozzá, majd az apróra vágott paradicsomot, kicsivel később a kockázott zöldpaprikát is beletesszük.
Hozzáadjuk az őrölt paprikát, a borsot, és a zúzott fokhagymát is, valamint a borsót, és a zöldbabot. Megkóstoljuk, hogy a hús és a répa megfőtt-e, utána ízesíthetjük.
Ha úgy érezzük, hogy majdnem kész, a felszeletelt gombát, és a kisebb darabokra vágott velőt is beletesszük, végül a forró lével elkevert tejszínhez lisztet hozzáadva, majd azt csomómentesre eldolgozva behabarjuk a ragulevest.
A végén hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, esetleg friss petrezselyem zöldet is.
A tojásból, lisztből, kevés sóval lazára kavart galuskát készítünk és a levesbe szaggatjuk. Mindezekkel ismét felforralva, a levesünk kész.
Tálaláskor tejfölt, vagy esetleg csípős zöld paprikával ízesíthetjük.
A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.