Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
Van egy jó recepted? Küld be!

Szabolcsi töltött káposzta

Megnézte: 12692
Fő számára: 8 személyre
Elkészítési idő: 150 perc
Kategória: Húsételek

Hozzávalók:

- 1 nagy, vagy 2 kicsi fej édeskáposzta
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg füstölt hús tarja, comb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 1,5 l paradicsomlé
- 50 dkg rizs
- 4 kávéskanál pirospaprika
- 1 db tojás
- bors
- só
- olaj
- ételízesítõ (Vegeta, Delikát, stb)

Elkészítés:

Egy nagy fazékba vizet teszünk forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén körben, rézsútosan bevágjuk, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és a forró vízbe tesszük. Ahogy fõ a káposzta a bevágás mentén válnak le a levelek, melyeket egyenként kiszedegetünk. (A húsvilla abban segít, hogy ezt a mûveletet könnyen elvégezhessük, a villa segítségével a káposztát meg tudjuk emelni. A leveleket azért kell így megabárolni, hogy hajlékonyak legyenek, és töltés közben ne törjenek.) A rizst kevés olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk két evõkanál ételízesítõvel, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Addig fõzzük, amíg a vizet mind beszívja. A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk, és a tûzrõl lehúzva, belekeverjük a piros paprikát. A szalonnát és a füstölt húst ledaráljuk, és összekeverjük a darált sertéshússal, a megfonnyasztott hagymával, az elõfõzött rizzsel, az egész tojással. Ízesítjük sóval, õrölt borssal, pirospaprikával, de tehetünk bele édes vagy csípõs paprikakrémet is. Ha túl száraznak találnánk, önthetünk hozzá egy kis paradicsomlevet. Mire ezzel végeztünk a káposztalevelek is kihûltek. A levelek vastag erét kivágjuk. Ha nagyok a levelek kettévágjuk õket. Ezután a káposztaleveleket megtöltjük. Hegyes végû, háromszög alakú, kicsi töltelékeket készítünk. A megmaradt káposztaleveleket metéltre vágva a fazék aljára terítjük. Ráhelyezzük, szépen körberakva a töltelékeket. Majd felöntjük annyi paradicsomlé és víz keverékével, hogy ellepje. (fele paradicsomlé, fele víz, aki paradicsomosabban szereti, több paradicsomlét is tehet bele.) Kb. másfél, két óra alatt puhára pároljuk.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.