Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Elérhetőség:
Az iskola címe:

Táncsics Mihály utca 92.
Telefon: (36) 1 276 1133
Történet: Csepelen a háború előtt nem volt gimnáziumi oktatás. A csepeli diákok Budapestre jártak tanulni, de amikor 1944-ben a bombatámadások során a szigetet a fővárossal összekötő közúti és vasúti hidak is elpusztultak, felmerült az igény egy iskola alapítására. Ágh Kálmán, Bali Vendel és Sas József közreműködésével a Csepeli Nemzeti Bizottság egy magániskolát létesített, amely 4 hónapig működött. Ez alatt az idő alatt érett meg az elhatározás, hogy legyen egy állandó csepeli gimnázium. Az évzáró ünnepélyen, 1945. július 8-án alakult meg a 18 tagú szülői bizottság, amelynek feladata az iskola létrehozása volt. A gimnázium alapításával kapcsolatos kérvényt július végén adták be a Vallás- és Közoktatási Minisztériumba. A község levélben kérte fel a pannonhalmi főapátot, hogy a Szent Benedek Rend vállalja el az iskola vezetését. A bencések képviselői és a község vezetői elhatározták, hogy az iskola ingyenes lesz, így ez lett az első tandíjmentes oktatási intézmény Magyarországon. A megnyitó ünnepélyen (szeptember 9-én) részt vett Kelemen Krizosztom főapát is. Az iskolaévet felvételi vizsga után 242 tanuló kezdte meg 5 osztályban. Az iskola első igazgatója Vályi Hugó bencés tanár lett. 1948. június 16-án a Parlament megszavazta az iskolák államosításáról szóló törvényt. A bencések 1948. november 19-én elhagyták Csepelt.
1952. március 9-én adták át az iskola új épületét. 1951-től 1957-ig az iskola az Eötvös Loránd Tudom ányegyetem gyakorló gimnáziumaként működött, színvonalas tanári gárdával, akiktől nemcsak tudást, hanem emberiséget, tisztességet tanulhattak a diákok (pl.: Kövesi Sándorné, Molnár Károly, Patay D. Zsigmond, Vermes Miklós).
Meghatározó évszámok a gimnázium életében:
1959-ben megalakult az öreg Diákok köre.
1961-ben avatták fel Jedlik Ányos mellszobrát, melyet Meth Ödön szobrász készített.
1970-ben alakult meg és az óta is működik az Osztály Diákbizottság az ODB, mely az egyes osztályok munkáját hangolja össze és képviseli tagjai érdekeit.
1979-ben kerültek először megrendezésre a Jedlik Napok, amit az óta is minden évben megrendezésre kerül. 1984-ben a gimnázium az UNESCO asszociált iskolák sorába került. 1990. március 30-án alakult újjá a Volt Jedlikesek Baráti Köre, amelynek kezdeményezéséből az óta is évente kerül Prekop Gézáné igazgatóhelyettes irányításával megrendezésre az Öregdiák Bál.
1990. április 5-én nagy veszteség érte iskolánkat. Súlyos betegségben - életének 85. esztendejében - elhunyt dr. Vermes Miklós, a fizika országos hírű tanára, tankönyvíró, a kísérleti fizika egyik legnagyobb módszertani szakértője. 1991-ben bevezetésre kerül az idegenvezetés tantárgy és a sporttagozat. 1995. szeptemberében az iskola megünneplte fennállásának 50. évfordulóját.