Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskola

(Szigetvár) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőség: E-mail: kozpont@zrinyi-szigetvar.sulinet.hu

Levélcím: Rákóczi u.18.
7900 Szigetvár, Pf.: 27.

Telefon, fax: 73/311-343 és 73/312-114

Kv. elsz. szla.: 11731094-15332288

Adószám: 15332288-1-02
Történet: Szigetváron a XX. század első felében csak polgári iskola működött. 1901-ben nyílt meg egyelőre csak fiúk részére a gimnázium jelenlegi épületében. A második világháborút követően a polgári iskola helyébe az egységes 8 osztályos általános iskola lépett. Baranya megyében az első gimnázium Mohácson létesült, 1935-ben. 1949-ben nyitották meg Pécsbányatelepen a következő középiskolát, amely azonban elhibázott döntésnek bizonyult, hiszen időközben Pécsen elkezdődött a középiskolai hálózat kibővítése, így a Pécsbányatelepen beindított gimnázium feleslegessé vált. 1950-ben Szigetvárt Baranya megyéhez csatolták. A megye nyugati felében nem működött középiskola, így került napirendre a pécsbányatelepi gimnázium Szigetvárra történő áttelepítése. Az előkészületek 1952-ben indultak meg. A Szigetváron létesítendő gimnázium céljára megfelelőnek tartották a volt polgári fiúiskola épületét (a jelenlegi régi épületrészt), ahol ekkor 6 tanterem volt, valamint több kiegészítő helyiség (tornaterem, szertárak, tanári szoba stb.). Megfelelőnek ítélték az épület állagát, csak annyi átalakítás történt, hogy a rajztermet megosztották két teremre. Felmérték a várható tanulólétszám alakulását is, egy második osztályt kívántak indítani (más iskolába járók ideirányításával), valamint két első osztályt új jelentkezőkbõl. A közvetlen indítás már elkezdődött a beiratkozásokkal, majd a Közoktatási Minisztérium 1952. augusztus 15-i hatállyal megszüntette a pécsbányatelepi gimnáziumot, s ugyanekkor engedélyezte a szigetvári gimnázium beindítását.
Zrínyi Miklós

A tanévet szeptember 1-jén kezdték 2 első osztállyal (95 tanuló) és 1 második osztállyal (31 tanuló). Az iskola igazgatója Kardos Lajos lett, mellette 4 főállású és 3 óraadó tanár tanított. Hamarosan sor került az iskola névadására is. Iskolagyűlés keretében döntöttek arról, hogy a gimnázium Zrínyi Miklós nevét vegye fel. Ezt terjesztették fel a Közoktatási Minisztériumhoz, de nem jelölték meg benne, hogy melyik Zrínyi Miklós legyen a névadó. A minisztérium végül a költő és hadvezér Zrínyi Miklóst jelölte meg névadónak. Az iskola mellett kollégium is megkezdte működését, mely a Berzsenyi u. 1. alatt került elhelyezésre, igazgatója Molnár Imre lett. A következő évben felmenő rendszerben folyt a gimnázium teljes kiépítése, amely az 1955/56-os tanévben fejeződött be. Ekkor az iskola tanulólétszáma 279 volt. Kardos Lajos Pécsre távozásával 1953. augusztus 1-tõl Jambrich Kázmér lett az igazgató, aki 1970. augusztus 15-ig látta el a gimnázium vezetését. Az első érettségi vizsgára 1955-ben került sor, 31 tanulóból 24 tett sikeres vizsgát. A tantestület létszáma a teljes kiépüléssel 15 főre gyarapodott. Bővült a kollégium is, 1953-tól külön fiúkollégium működött a várban, a Berzsenyi utcai csak leánykollégium lett. A fiúkollégium 1963-ban szűnt meg. Az országban az 1960-as években jelentősen megnőtt a középiskolás tanulók száma, ezért az 1962/63-as tanévtől kezdve az első évfolyamban már 3 párhuzamos osztály indult. Ekkor 360 tanuló kezdte meg tanulmányait. A legmagasabb iskolalétszám az 1966/67-es tanévben volt, ekkor 486-an jártak a szigetvári gimnáziumba. Az 1964/65-ös tanév szerkezeti változást is hozott. Az igények kielégítésére kereskedelmi szakközépiskolai osztály indult. Ez a tagozat 1970-ig működött. 1966-ban Szigetvár városi rangot kapott. A város fejlődése meggyorsult. Ez megmutatkozott a gimnáziumi oktatás tárgyi feltételeinek javulásában is. A régi épület egyre kevésbé tudta befogadni a magas tanulólétszámot. 1969-re új épületszárny épült, majd 1971/72-re elkészült az új tornaterem. A teljes épület központi fűtést kapott, a régi épületben minden tanterem parkettás lett (a régi olajos padló helyett). Felújításra került a régi épület tetőszerkezete. 1970-ben Vas István lett az igazgató, aki 1997-ig vezette az intézményt.

A leánykollégium épülete 1974-ben életveszélyessé vált. A kollégisták átmenetileg az iskolaépületben (az új épület második emeletén) kaptak elhelyezést, s 1980 decemberében adták át az új kollégiumot.

Közben Szigetváron új kórház épült, megnőtt a munkaerő-szükséglet szakképzett egészségügyi dolgozók iránt, ezért 1978-ban egészségügyi szakközépiskola indult. Hosszú ideig az iskolaszerkezet úgy alakult, hogy 2 gimnáziumi osztály mellett 1 egészségügyi szakközépiskolai működött minden évfolyamon. Az 1989/90-es tanév újabb szerkezeti változást hozott, az ekkor virágzó cipőgyár igényelt magasabb képességű munkaerőt, így a cipőipari tagozattal is bővült az iskola. Közben a cipőgyár helyzete előnytelenül megváltozott, ennek következtében az utolsó cipőipari osztály az 1990/91-es tanévben indult. A képzés az utolsó kimenő osztállyal 1994-ben befejeződött.

A hazánkban bekövetkezett oktatásügyi változások Szigetvárt is érintették. Miután Pécsen, Barcson 6 osztályos gimnáziumi képzés indult meg. Szigetváron is megkezdődött 1994-ben ez az új képzési forma. Az 1990-es évek gazdasági megszorításai igen előnytelenül érintették az iskolát. Vissza kellett lépni a nyelvoktatásban, ahol előzőleg mind angolból, mind németből lehetett választani heti 7 órás emelt szintű oktatást, illetve megszűntek az elméleti fakultációs többletórák. A 90-es évek legjelentősebb fejlesztése volt a számítástechnika termek kiépítése, s vele párhuzamosan a számítástechnika oktatás bevezetése, fejlesztése. A gazdasági és oktatásügyi változások érintették az iskolát, így megszűnt az egészségügyi szakközépiskolai képzés régi rendszere, helyette a közgazdasági és a humán képzés indult. 1998-ban az intézmény igazgatója Ruppert Ignác lett.

A város képviselőtestületének döntése alapján 2000/2001. tanévtől a gimnáziummal összevonták az 509. sz. Török Bálint Szakmunkásképző Intézetet és Szakközépiskolát, az "új" intézmény élére Pichler Imrét nevezték ki. Iskolánkban a középfokú képzések széles palettája megtalálható. A nappali és levelező tagozatainkon közel ezer diák tanul. Az iskola érettségi és felsőoktatási felvételi eredményei évtizedeken keresztül kiemelkedőek voltak, és ezt a sok nehézség ellenére a jelenben is tartja. Az iskola irányítását 2008 szeptemberétől Szabó Attilára az új igazgatóra bízták.