Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Cím: Dayka Gábor u. 4.

Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola Miskolc központjában található. Észak-Magyarországon a fõvárostól 180 km-re található Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye Miskolc. A város keletkezését és fejlõdését kedvezõ földrajzi fekvésének köszönheti. Itt találkozik az Alföld és a Bükk hegység, valamint a fõbb kereskedelmi útvonalak metszéspontjában található.
A város a Szinva patak völgyében 12 km hosszan terül el a Sajó völgyéig. Iparának fejlõdését a német származású Fazola Henrik által létrehozott vaskohó alapozta meg a XVIII. század végén. A kilencvenes évektõl fokozatosan alakult ki a városban az egyetemi központ, ahol 15 000 hallgató tanul.

A város 190000 lakosa közül 12000 az evangélikus vallásúak száma. Trianon döntése következtében Eperjes – a Tara-parti Athén – Szlovákiához került. 1920. február 15-én az egyháztanács elnöksége bejelentette, hogy az eperjesi tanítóképzõt a miskolci egyházközösséghez helyezte. Az Evangélikus Tanítóképzõ épületét 1928-ban avatták. A képzõ padjai közül nemcsak Miskolc és környékére, de még az alföldi településekbe és városokba is kerültek ki az itt végzett tanítókból. A képzés 1948-ban az államosítással megszünt. Helyette az állam óvónõképzõt, majd gimnáziumot és szakközépiskolát mûködtetett 2001. augusztus 15-ig.
2001. augusztus 16-tól újra az Evangélikus Egyház gondozásába került az állagában igen leromlott épület. Az iskola 22 osztályában 730 diák tanul. 9-10-11-12 évfolyamon három gimnáziumi és kettõ szakközépiskolai osztály van. A 13. évfolyamon 2 osztályban pedagógiai asszisztens képzés folyik. A gimnáziumi osztályokban emelt óraszámban tanítjuk az idegen nyelveket, (angol, német, francia, latin) a magyart, a matematikát és a biológiát. Az elsõ egyházi beiskolázási a 2002/2003-as tanévre történt a 9. évfolyamra 174 diákkal. A tantestület létszáma 59 fõ.
Iskolánk szoros kapcsolatot tart a Miskolci Egyetemmel. A végzõs hallgatók közül sokan töltik itt gyakorló tanításukat.
Számtalan lehetõséget kínálunk diákjaink számára a szabadidõ hasznos eltöltésére is. Nevelési céljaink között kiemelt jelentoséget foglal el a sport, az egészséges életmód. Van színjátszó körünk, énekkarunk, tehetséges tanulóink évente bemutatkoznak a miskolci Nemzeti Színházban megrendezésre kerülõ Kossuth Gálánkon. Túra szakosztályunk túrái rendszeresek, hagyományos nyári táboraink (gyalogos „vándor-túra”, kerékpár túra) iránt mindig nagy az érdeklõdés.
A szabadidõs programok szervezésében nagy szerepet vállal a diákmozgalmat is összefogó diáktanács.