Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Az iskoláról

Cím: Kissomlyó út 1
Tel.:32-410-414 Fax:32-410-659
E-mail: iskola@bolyai-starjan.sulinet.hu
Története: "... De jelenthet a Bolyai név a salgótarjáni diák számára többet, programot is. Ha például igazán meg akarja érteni, mi is az, amit névadójuk csinált, mi az a nemeuklideszi geometria, amellyel mint apjához írt levelében mondta, a semmiből egy új világot húzott elő, akkor már középiskolában oda kell küzdenie magát az új matematika s azon át a modern fizika küszöbére; hisz az a semmiből előhúzott világ, nemcsak vakmerő kirándulás volt a gondolhatóba, hanem hamarosan új ostromlétra is lett, amit a gondolható a természetből jelt adó valóságnak támaszt."(Részlet Németh Lászlónak a Névadó ünnepre írt üdvözletéből)

Önarcképünk mottóját is ebből a köszöntőből kölcsönöztük. Jelképes, hogy ezt választottuk vezérlő gondolatként.

Jelenti a Bolyai-szellemiség továbbvitelét, a hagyományok ápolását, a jó értelmű "bolyais mentalitás" őrzését; a gimnázium alapvető profiljának való eredményes megfelelést: a továbbtanulásra való felkészítést, a tehetséggondozó iskola szerepének vállalását, a magas szintű szakmai követelményt tanártól és diáktól, az egészséges versenyszellem megteremtését, a versenyeztetést. De jelenti a gyermek-központú, jó légkörű, de szigorú iskola kialakítását, az emberi méltóság tiszteletben tartását, a jó hangulatot, a derűt, a humort is.

Az iskola története

Iskolánk 1966-ban nyitotta meg kapuját. Tervezője Magyar Géza volt. Az épület jó helyre került, a városközpontba; ugyanakkor távol az autók zajától, csöndben, nyugodtan lehet itt tanítani és tanulni.

1969 májusában Bolyai János nevét vette fel gimnáziumunk, aki ifjú éveiben világhírű eredményt ért el a térgeometriában.

1984-ben helyezték el iskolánk előtt Vass Viktor 1951-ben alkotott Bolyai-mellszobrát, amelyet minden évben a ballagó diákok megkoszorúznak.

A hagyományteremtés és -őrzés, az újat akarás és a változtatás szándéka végigkísérték a Bolyai János Gimnázium 43 évét; mindig olyan vezetése és nevelőtestülete volt ennek az iskolának, akik hittek a múlt értékeinek előrevivő szerepében, de ugyanakkor megérezték az "új idők új dalait".

Így teremtődött meg az iskola sajátos arculata, önarcképe, helyi és országos viszonylatban is elismerést kiváltó helye.

A ma látható épület az 1989-94. között zajlott felújítás eredménye. Az egykori "Új Gimnázium"- ból Bolyai János Gimnázium lett.

A Bolyai-fal Kákonyi István alkotása, 1972 májusában avattuk. A nagy aula az épület tervezőjének remek ötlete volt, hiszen felejthetetlen ünnepélyek, versenyek, diáknapok, bálok színhelye iskolaközösségünk és a szülők számára.
Képzési céljainkból eredően a természettudományos tárgyak az idegen nyelvek oktatását kiemelt iskolai feladatnak tartjuk. Ennek érdekében törekszünk a tárgyi feltételek folyamatos fejlesztésére.

Szaktantermi rendszerben dolgozunk. A szertárakat, laborokat, könyvtárat, egyáltalán az egész épületet üresen kaptuk meg 1966-ban, sok-sok munkával évekbe telt a szükséges eszközök beszerzése. Ma látható ennek eredménye, hiszen a természettudományos tárgyak oktatásához korszerűen felszerelt szaktantermek állnak rendelkezésünkre.



Az iskola napjainkban

Iskolánk az indulástól alaptevékenységeként a felsőfokú tanulmányokra való felkészítést vállalta: kiemelt feladatként jelölte meg a tehetséggondozást, felkarolva a hátrányos helyzetű tanulókat is, súlyt fektetve a hátránykompenzációra.

Intézményünk a szerkezetváltó iskolák sorába tartozik. A hagyományos négyosztályos képzés mellett az 1993/94. tanévtől létezik a hatosztályos gimnáziumi képzés is (az 1997/98. tanévtől minden évben évfolyamonként két osztállyal); az 1995/96. tanévben indult az OKJ-ben jegyzett, érettségire épülő Idegenvezető szakképes, mely a 2000/2001-es tanévben Idegenforgalmi ügyintéző képzéssel bővült. A 2006/2007. tanévben pedig kétéves felsőfokú Idegenforgalmi szakmenedzser akkreditált képzést vezettünk be A 2002/2003. évtől kezdődően indult az angol-magyar két tanítási nyelvű négyosztályos gimnáziumi képzés, amely a 2006/2007. évtől kezdődően fenntartói döntésre ötosztályos gimnáziumi képzéssé alakult át. Az ötosztályos két tanítási nyelvű képzés mellett a 2009/2010-es tanévtől indítjuk az angol-magyar két tanítási nyelvű hatosztályos képzésünket.

Arra törekszünk, hogy diákjaink minél nagyobb számban jussanak be a felsőoktatási intézményekbe (tanulóink közel 100%-ban jelentkeznek továbbtanulásra, általában 90% körüli a felvételi arányuk, a 2008/2009-es tanévben ez 91 % volt).

Gimnáziumunk tevékenységi rendszere, kínálata

A hat évfolyamos két tanítási nyelvű képzésben a gimnáziumi oktatás a hetedik évfolyammal kezdődik és a 12. évfolyammal fejeződik be. Hetedik és nyolcadik osztályban intenzív célnyelvi előkészítés folyik angol nyelvből heti 8 ill. 7 órában.

A 9. évfolyamtól 5 tárgyat (történelem, matematika, biológia, fizika, földrajz) angolul is kínálunk. A felsorolt 5 tantárgy közül a tanulók szabadon választhatnak: évente 3 tantárgyat kötelező idegen nyelven is tanulni, az idegen nyelven tanult tárgyakból kettőből kötelező angol nyelven érettségi vizsgát tenni.

Az érettségi bizonyítvány felsőfokú „C” típusú államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgázó angol nyelvből emelt szinten legalább 60%-ot ért el, és másik két választott vizsgatantárgyból angol nyelven sikeres, legalább középszintű vizsgát tett.

A 9. évfolyamtól indul a 2. idegen nyelv tanulása (német, francia, orosz).

Jól képzett szaktanárok, anyanyelvi lektorok vesznek részt a képzésben, és a nyelvgyakorlást elősegítendő angliai tanulmányutakat, csereutazásokat szervezünk az USA-ba. A két tanítási nyelvű képzésben a tanulók magas szintű és használható angol nyelvi tudásra tesznek szert, alkalmassá válnak arra, hogy tanulmányaikat akár magyarul, akár idegen nyelven folytassák.

A hatosztályos képzésben az első két év alapozó képzést nyújt, elsősorban a képességek fejlesztése, készségek kialakítása a cél. A 11. évfolyamtól kezdődően emelt szintű érettségire való jelentkezés esetén heti 2 óra felvételére van lehetőség a választott tantárgyakból.

A hatosztályos képzés tehetséggondozó képzés. Kiemelten foglalkozunk az idegen nyelv oktatással, már 7. osztálytól 2 idegen nyelv tanulása kötelező (az első nyelv az angol, második idegen nyelvként választható a német, a francia vagy az orosz). Mindkét nyelvet csoportbontásban tanítjuk.

A vizsgázó érettségi bizonyítványa, ha idegen nyelvből emelt szintű érettségi vizsgát tett, és legalább 60%-ot ért el, középfokú „C” típusú, 40-59% elérése esetén, alapfokú „C” típusú államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű.

Pedagógiailag legnagyobb előnye a képzésnek, hogy olyan időszakban találkozunk a gyerekekkel, amikor még nagymértékben elfogadják a felnőtt világ megjegyzéseit, kritikáit, így megmarad közvetlenségük, bátran fordulnak problémáikkal a későbbiekben is tanáraikhoz, nyitottak, őszinték maradnak.

A mindennapi társas viselkedési formákat intelligens módon valósítják meg, jobb a kommunikációs képességük, szebben, választékosabban beszélnek. Ebben nagy szerepe van a drámapedagógia tanításának.

Kiemelkednek eredményeik a középiskolai korosztály számára rendezett versenyeken mind a természettudományok, mind a társadalom-tudományok területén, valamint kiemelkedő a felvételin nyújtott teljesítményük is.



Az öt évfolyamos két tanítási nyelvű képzésben a 9. évfolyamon intenzív célnyelvi előkészítés folyik heti 18 órában.

A 10. évfolyamtól 5 tárgyat (történelem, matematika, biológia, fizika, földrajz) angolul is kínálunk. A felsorolt 5 tantárgy közül a tanulók szabadon választhatnak: évente 3 tantárgyat kötelező idegen nyelven is tanulni, az idegen nyelven tanult tárgyakból kettőből kötelező angol nyelven érettségi vizsgát tenni.

Az érettségi bizonyítvány felsőfokú „C” típusú államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgázó angol nyelvből emelt szinten legalább 60%-ot ért el, és másik két választott vizsgatantárgyból angol nyelven sikeres, legalább középszintű vizsgát tett.

A 10. évfolyamtól kezdődően a két tanítási képzésben résztvevő tanulók is tanulnak 2. idegen nyelvet heti 3 órában tudásszint szerint kialakított évfolyam szintű csoportokban (német, francia, orosz).

Az angol nyelvi és nyelvű órák csoportbontásban zajlanak, a tárgyi feltételek is segítik a tanulást. A nyelvi termeket korszerű számítógépekkel szereltük fel, idegen nyelvi szoftvereket, nyelvoktató CD-ket szereztünk be.

Jól képzett szaktanárok, anyanyelvi lektorok vesznek részt a képzésben, és a nyelvgyakorlást elősegítendő angliai tanulmányutakat, csereutazásokat szervezünk az USA-ba.

Négyosztályos általános tantervű gimnáziumi képzés.

Délutáni ún. „sáv” keretben választhatnak a tanulók az alábbi irányultságok közül: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, biológia, angol nyelv, német nyelv, francia nyelv. Ezek közül azt indítjuk, ahová a legtöbb tanuló jelentkezett.

Egy tanuló maximum heti 2 órát választhat többletóraként a fentiek közül, azonban ez nem kötelező.

A négyosztályos képzésben az érdeklődő diákok már 9. osztálytól magasabb óraszámban tanulhatják a választott tárgyakat, a 11. évfolyamtól kezdődően pedig emeltszintű érettségire való jelentkezés esetén heti 2 óra felvételének lehetősége a választott tantárgyból.

A vizsgázó érettségi bizonyítványa, ha idegen nyelvből emelt szintű érettségi vizsgát tett, és legalább 60%-ot ért el, középfokú „C” típusú, 40-59% elérése esetén, alapfokú „C” típusú államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű.

Idegen nyelvek

- két idegen nyelv tanulása kötelező

- mindkét nyelvet csoportbontásban tanítjuk

- első idegen nyelvként kínáljuk az angol nyelvet

- második idegen nyelvként választható a német, a francia vagy az orosz

Diákcsere kapcsolatokat építettünk ki (francia nyelv: Pontarlier Gimnázium, angol nyelv: Walter Payton Prep School-Chicago, USA), nyári táborokat, utazásokat, angliai tanulmányutakat szervezünk, korszerű multimédiával bővített nyelvi laborral szereltük fel iskolánkat.

Az elmélyült szaktárgyi munkát szaktantermek, laboratóriumok; az aktív pihenést, az erőnlétet a jól felszerelt konditerem eszközei, valamint a több mint 30 ezer kötetes könyvtárunk segíti. A könyvtár állománya az elmúlt fél év során két különgyűjteménnyel bővült: egy 416 kötetes könyv és egy 100 darabból álló videofilm gyűjteménnyel, melyet az adományozó ma is folyamatosan bővít.

A tanórai munka mellett van lehetőség tudományos diákköri munkára a Bolyai Körben, színvonalas éneklésre a szép eredményeket elért Kórusban, túrázásra az ODK-ban. Tanulóink sokszínű tehetségének ad teret a Bolyai Tudományos Ülésszak és új formaként a Bolyai Est, mely jó példa az iskola és a szülői ház elmélyült kapcsolatára

Hagyományos rendezvényeink, programjaink jellegzetes színfoltjai iskolánknak, melyeken együtt formáljuk értékrendünket. Ilyen együttlétek a Gólyatábor, az elsősök bemutatkozása a Bolyai Körön, a Ki tud többet Bolyairól, a Szalagavató, a karácsonyi köszöntések, a Diáknap, a diáknapi disco, a Farsang, a Bolyai Napok, a Ballagás, az Iskolagaléria kiállításai, a kirándulások, az év végi Helyismereti tábor.