Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Bercsényi Miklós Közlekedési Szakiskola és Gimnázium

(Győr) Csatlakozom

Az iskoláról

Cím: Cinka Panna u. 2.
Történet: A Bercsényi Miklós Középiskola rövid története

Iskolánk története 1956-ig vezethető vissza, amikor is szeptember elején megnyitotta kapuit az intézmény. Az akkor 8 általános és 4 gimnáziumi osztállyal induló oktatási intézmény elnevezését stílusosan a közeli Bercsényi ligetről kapta. Gróf Bercsényi Miklós a Rákóczi-szabadságharc jelentős tábornoka volt és a fejedelem barátja. Az épület előtt húzódó utcát Cinka Pannáról nevezték el, akit a 18. század elejének cigányzenészeként ismertek. Az iskola sajátos elhelyezkedésű, hiszen Győr két régi városrészének: Szigetnek és Újvárosnak a választóvonalán fekszik.

Intézményünk az eltelt majdnem 50 év alatt hatalmasat fejlődött: az első tanév 641 tanulójához, 29 fős tantestületéhez képest, ma jóval több mint ezer fiatal bontogatja itt szárnyait közel 100 pedagógus segítségével.

Folyamatosan bővült iskolánk profilja is. 1969-ig három iskolatípus: általános, szakközépiskola és gimnázium párhuzamosan működött. 1968-ban megkezdődött a közlekedési szakközépiskolai képzés vasútforgalmi, vasútgépész, autóforgalmi, gépjármű-technikai szerelő szakokon. Az iskola nevébe ekkor került a közlekedési szakközépiskola elnevezés. Az 1968/69-es tanévtől megszűnt a Bercsényiben az általános iskolások és gimnazisták oktatása, szakközépiskolaként működtünk tovább. 1973-tól ismét jelentős változás következett be életünkben. Megkezdte működését a testnevelés tagozatos gimnázium, amely osztályokból kerültek ki a magyar sportélet olyan kiválóságai, mint Borkai Zsolt, Csollány Szilveszter, Ábrahám Attila, Czigány Kinga olimpikonok. Az utóbbi 5 olimpián 16 volt tanulónk képviselte hazánk színeit, ebből 4 bajnoki cím birtokosa lett.

A minőségi munkához a tárgyi feltételek sem hiányozhattak. A '70-es években tornacsarnok, futófolyosó, kajak-kenu tanmedence, tanmühely, '84-ben új oktatási szárny, '95-ben elektrotechnikai laboratórium került átadásra.

1992-től a gimnáziumi osztályokban ismét profilváltás történt, a belügyi fakultációk bevezetésével. Ez az új képzési forma nagy népszerűséget hozott intézményünknek. A rendvédelmi szakokon (rendőr-közbiztonsági, tűzvédelmi-katasztrófavédelmi, határvédelmi-határrendész, vám-vámrendész) többszörös túljelentkezés volt tapasztalható. Az itt tanuló diákok megismerkedhettek az önvédelmi sportok alapjaival is.

2004/2005-ös tanévtől új névvel - Bercsényi Miklós Középiskola - és új képzési rendszerrel jelentkezik iskolánk:

Gimnáziumi képzésben indítottuk:

• 5 évfolyamos gimnáziumi osztály (idegen nyelvi és informatikai előkészítő évfolyammal),

• sportosztály (testnevelés-orientációval),

• rendvédelmi osztály.

Szakközépiskolai képzésben indítottuk:

• közlekedés-üzemviteli, gépjárműüzemi technikus osztály,

• közlekedés-üzemviteli, vasútüzemviteli-ellátó osztály.

A képzés lehetővé teszi:

• minimális különbözeti vizsgával a 10. évfolyam végén az átjárhatóságot két iskolatípus között (gimnázium, szakközépiskola),

• 11. évfolyamtól az érettségire felkészítés mellett emelt óraszámban (heti 6 óra) a választott szakiránynak, érdeklődésnek megfelelő orientációt:

- rendvédelmi ismeretek, informatika - ECDL vizsgával, média orientáció, közismereti és/vagy reál tantárgyi orientáció.

Választható kimenetek:

• felsőfokú tanulmányok megkezdésére felkészítés,

(humán - reál - testnevelés - rendvédelmi irányultság - média területen)

• tiszthelyettes képzésre felkészítés rendvédelmi tárgyakból,

• választott szakmára felkészítés a közlekedési szakmacsoport tantárgyaiból a világbanki programnak megfelelő képzés biztosítása,

• érettségivel rendelkező tanulóknak a következő OKJ szerinti szakmák elsajátítását biztosítjuk:

- szállítmányozási ügyintéző, vasútüzemvitel - ellátó, közúti járműgépész, autóelektronikai műszerész, autószerelő.

A tanórán kívüli szabadidős lehetőségek iskolánkban:

- szakköröket, énekkart, képzőmüvész kört szervezünk az érdeklődőknek,

- könyvtárunkban megtalálhatók a kötelező olvasmányok, valamint az ajánlott olvasmányok gazdag választéka,
- a Bercsényi DSE várja a sportolni vágyókat atlétika, kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, torna, íjász szakosztályaiba,
- téli sítábort, és kajak-kenu vizitábort szervezünk tanulóinknak.

Iskolarendszeren kívüli képzéseink:

- ECDL vizsgaközpont vagyunk, Európai Számítógép-használói Jogosítványt tudunk biztosítani tanulóinknak, külső jelentkezőknek,
- tanfolyamokat indítunk profilunkba tartozó szakmákban,

( mestervizsgára előkészítő, könnyügépkezelői, szakmát kiegészítő, környezetvédelmi felülvizsgáló).

Egészségügyi ellátás:

- iskolánkban iskolaorvos és védőnő müködik, akik a szürővizsgálatokat, alkalmassági vizsgálatokat elvégzik, felvilágosító tevékenységet folytatnak.