Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola

(Szeged) Csatlakozom

Az iskoláról

Telefon: 62 / 547-0606723 , Csongor tér 1.
Történet: Intézményünk, az Eötvös József Gimnázium (hivatalos nevén Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egységes Gimnáziuma, Általános Iskolája, Óvodája, Pedagógiai Szakszolgálata, Eötvös József Gimnázium) története immár 20 éves múltra tekint vissza.

1989-ben az újszegedi Bal fasori épületben 90 tanulóval, 13 tanárral kezdte meg tevékenységét a Rózsa Ferenc Szakiskolából kivált Rózsa Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola gimnáziumi tagozataként idegen nyelvi, anyanyelvi kommunikáció, mikrobiológia és számítástechnika fakultációkkal.

1991. január 18-án a Bálint Sándor Művelődési Házban került megrendezésre az a névváltoztatási ceremónia, melynek során az intézmény neve Csonka János Gimnázium és Szakiskola lett. Ebben az időszakban jelentős számítástechnikai fejlesztések kezdődtek meg (a diákok 1991-ben már használhatták az Internetet és IBM gépekkel dolgozhattak), melyek megvalósulása hozzájárult ahhoz, hogy 1998-ban az akkor már Eötvös József Gimnázium diákjai Magyarországot képviselve részt vegyenek a Hewlett-Pakard Business Challenge amerikai világversenyén. A Csonka János Gimnázium és Szakiskola gimnáziumi tagozatának leválási lehetősége 1993-ban merült fel, ezt még abban az évben a Közgyűlés elfogadta. Így a Csonka János Gimnázium és Szakiskolából kiváló Újszegedi Gimnázium néven megindulhatott az intézmény önálló működése.

3 évvel később a gimnázium a Csongrádi sugárútra (jelenleg a főiskola rajz tanszékének épülete) tette át székhelyét. 1997 novemberében (11-12-én) az Ifjúsági Házban megrendezésre kerülő kétnapos ünnepség keretében az intézmény felvette a célkitűzéseit, szellemiségét hitelesen közvetítő személyiség, Eötvös József nevét. Az utolsó épületváltás az 1999/2000-es tanév elején valósult meg, azóta az „eötvösös” diákok az idén nyáron felújított Csongor tér 1 alatti épületben folytatják tanulmányaikat.

A helyszíni változások mellett történtek intézményi jellegűek is: 2004-ben gimnáziumunk tagja lett a Szeged és Térsége Nevelési Oktatási Intézmények Szövetségének, majd 2007-től a Szegedi Kistérség Többcélú Társulásának (SZKTT).

A folyamatos változások természetesen az oktatás terén is megnyilvánulnak: az egykor fakultációs keretek közt oktatott idegen nyelv (angol), informatika, mikrobiológia és anyanyelvi kommunikáció tantárgyakat ma már emelt óraszámban, tagozaton tanulhatják diákjaink. Emellett 2004-től heti két órában a kétszintű érettségire felkészítő fakultációt is biztosít az intézmény.

2006-ban pályázat révén 6 tanár közreműködésével kidolgozásra került egy kompetencia alapú oktatási terv angol, magyar, matek, kémia és német tantárgyakból, amit felmenő rendszerben 9. évfolyamokban tanítanak. A HEFOP-programban való részvétel jelentős eszközfejlesztést eredményezett.

Idén szeptemberben pedig hosszas előkészületek után útjára indul az öt éves képzési időt felölelő angol-informatika tagozat, ill. egy vezető építőipari cég közreműködésével fociosztály is indul annak reményében, hogy innen kerülnek ki a jövő válogatottjai, bajnokai. Hiszen ne feledjük: Vajda Attila, a pekingi olimpia bajnoka szintén az Eötvös József Gimnázium diákja volt.