Ezekre a vitaminikra figyelj oda, ha vegetáriánus étrendbe fogsz.
A húsok és többnyire a tejtermékek, állati eredetű élelmiszerek kimaradnak az étrendből, Emiatt jobban oda kell figyelni, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemeket pótoljunk.
D-vitamin, különösen késő ősszel, télen és kora tavasszal érdemes pótolni. Mivel a legfőbb forrásai állati eredetűek. Tejjel is napi 5-10 literrel lehetne fedezni a szükséges D-vitamin mennyiséget.
B-12 szinte csak állati eredetű forrásai vannak, ezért könnyedén hiánybetegség alakulhat ki. Ez vérszegénységhez vezethet, valamint súlyos idegrendszeri károsodáshoz. Érdemes figyelni rá, vérképből könnyen észrevehető már kisebb hiánya is.
A vas növényi tápanyagokból rosszabbul hasznosul, mint az állati tápanyagokból. Valamint a vas felszívódását csökkentik a magas rosttartalmú ételek. Férfiaknál 10 mg a nőknél a 15 mg vasbevitel a javasolt. Valamint a jobb felszívódás érdekében érdemes C-vitaminnal bevenni, vagy C-vitaminban gazdag gyümölccsel fogyasztani.
Jódban szegény hazai ivóvíz, és amiatt, hogy nem fogyasztható a jódban gazdag hal. Ezért fontos, hogy a konyhasó jódozott legyen. Az algáknak kiemelkedően magas jódtartalmuk van, viszont ha túl sokat viszünk be belőle, kialakulhatnak pajzsmirigy panaszok.
Megemlíteném még a cink és a szelén szintre még a figyelmet, a lencsén kívül cinkben szegény a táplálkozás. Emiatt érdemes étrend-kegészítővel pótlásuk.