Ön szereti a jó PÁLINKÁT? Tudta, hogy a pálinka is HUNGARIKUM?
Tudja mi a különbség a KISÜSTI, az ÉRLELT, a GYÜMÖLCSÁGYON ÉRLELT és az Ó PÁLINKA között?
Pálinkafajták
Kisüsti pálinkának az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető, amelyet legfeljebb 1.000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.
Érlelt pálinkának az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető, amelyet legalább hat hónapig érleltek 1.000 liternél kisebb, vagy legalább 12 hónapig érleltek 1.000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
Ó pálinkának az a törköly- és gyümölcspálinka nevezhető, amelyet legalább egy évig érleltek 1.000 liternél kisebb, vagy legalább két évig érleltek 1.000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
Gyümölcságyon érlelt pálinkának vagy ágyaspálinkának az a gyümölcspálinka nevezhető, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. A gyümölcságy lehet a párlat fajtájával azonos, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt. 100 liter pálinkához legalább tíz kilogramm érett, jó minőségű gyümölcsöt kell felhasználni. Az érlelő tartály bármely, élelmiszerek tárolására alkalmas anyagból készülhet.
A pálinkatörvény szerint a valódi pálinkának 6 feltételnek kell megfelelnie:
100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat
kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga
a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták
minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen
neve kizárólag pálinka alakban írható
a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja.
Ezzel a kis ízelítővel még az is meglehet, hogy Ön is kedvet kap a pálinkafőzéshez. Ha kedvet kapott, ne habozzon és vágjon bele!