Weboldal készítés, Google optimalizálás, SEO
/

E-mail:

Jelszó:

Szegedi Kis István Református Gimnázium

(Békés) Csatlakozom

Az iskoláról

Elérhetőségeink



* címünk: Petőfi Sándor utca 11-13.
* levelezési címünk: Petőfi Sándor utca 11-13.
* telefon:66-411 867
* fax: 66-411 877
* email címeink:
* igazgato@szkirg.hu
* titkarsag@szkirg.hu
* gazdasagi@szkirg.hu
Történet: Az épület leírása: A főgimnázium épülete a Teleki utcában fekszik, főhomlokzata nyugatra néz és 6 méterrel van az építési vonalon belül s előtte vasrácskerítés húzódik. Ezen homlokzat kétemeletes, 47 méter hosszú s 16 m magas, az udvari szárny csak egyemeletes, magassága 10,70 m. Az egész épület alapterülete 1008 m2, az előkert nagysága 282 m2, maga az udvar 2603 m2, mely hátulsó utca felől tégla, az északi mezsgyén deszkakerítéssel van határolva.
Az építésre fel lett használva 865550 első- és 112050 másodosztályú, - összesen 977600 db tégla. A földmozgósítás tesz 1132 köbmétert, a falazások 3900 köbmétert, fel lett használva 643 m mázsa hengerelt vastartó és 73 mm falkötő vas. Van az épületen 1 nagykapu, 3 folyosóajtó, 48 ajtó, 4 vasajtó, 109 ablak és 10 vaskeretes ablak. Pince csupán az egyemeletes udvari szárnyépület alatt van. Tisztogatásra és öblítésre vízvezeték szolgál, melyet bővizű kút lát el vízzel. A szívó-nyomó szivattyú a pincében, a 20 hektoliteres víztartó a két emeletes rész padlásán van elhelyezve.
A föld színe feletti helyiségek átlag 4 m magasak, világosak és szellősek, a tantermek 6.40-6.50 m szélesség mellett 6.50-11 m hosszúak, szellőzőkkel és ventillációs Meidinger-kályhákkal vannak ellátva. A nagy terem 18.04 m hosszú, 7.32 m széles és 4.32 m magas. A termek és szobák száma 26, ezeken kívül van a cselédlakás, mely áll egy szoba, konyha és kamrából. Az épület villámhárítóval is el van látva.
Íme kész van tehát a magyar közművelődés ezen új csarnoka! Előadtam létrejövetelének viszontagságait, s láthatjuk, hogy sok küzdelem után valósult meg.
De azok, kik az egyes mozzanatoknak sokszor kedvezőtlen benyomásait higgadtan ítélték, mert sohasem kételkedtek abban, hogy a célt végre is el fogják érni. Igen, mert ezen iskolára itt e helyen szükség van, ennek itt hivatása van. Békés megye 100000 főnyi tiszta magyar reformátussága nem lehet el felsőbb tanintézet nélkül. Nemzeti szempontból is szükség van arra, hogy a magyar Alföld népe, a világ legértelmesebb köznépe, ne csak két kezével, de értelmi erejével is működjék közre a magyar állam kiépítésének nagy munkájában. Önként tárul elénk azon kérdés, hogy vajon ez intézet jövője nyugodtabb lefolyása lesz-e, mint amilyen volt az átalakulás korszaka? Azt előlünk a jövőnek homálya rejti el. De mi bízunk, a jelek kedvezők! Íme, alig néhány hónapja, hogy iskolánk falai kimagaslanak és ellátszanak messze vidékre: a vidéki tanítványaink száma megkétszereződött, távoli nemzetiségi vidékek érdeklődnek, s küldik ide fiaikat, hogy itt tiszta magyar nyelvet tanuljanak, tiszta hazafias szellemet sajátítsanak el. És mi, kiket a gondviselés ez iskola vezetőivé tett, talán elmondhatunk annyit, hogy míg kevés volt ránk bízva s rajta leszünk, hogy a nagyobb feladat teljesítésében is híveknek találtassunk, közreműködvén ezáltal úgy az édes magyar hazának felvirágoztatásában, mint az Isten országának felépítésében. Rajta leszünk, hogy ezen intézet a magyar református egyház igazi veteményes kertje legyen, mert bár más vallású testvéreink is meghozták erre a maguk áldozatait, de mégis megyei református szellem alapította azt meg, és fejlesztette ki. De testvéri szeretettel fogadjuk e hajlékba minden vallásfelekezetnek s bármely nemzetiségnek gyermekeit, s valamint addig nem érezte, úgy ezután sem fogja itt magát idegennek érezni senki, akit ide a magyar hazának és magyar nyelvnek szeretete vonz. És mivel minden bölcsességnek kezdete az úrnak félelme, rajta leszünk, hogy a vallás-erkölcsi élet növekedést vegyen, s keresztény szellem hassa át úgy a tanítók, mint a tanulók munkáját, hogy fenséges egyházi énekünk szavai szerint.